EKO-LOGIKA sztuka roślinnego gotowania.
Warsztaty dla uczniów ZSTU w Trzebini kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych.
akończony został etap oceny zgłoszeń, znamy wyniki! Z radością informujemy, że w roku szkolnym 2022/2023 dla uczniów ZSTU o profilu gastronomicznym zostanie uruchomiona innowacja edukacyjna
EKO-LOGIKA
sztuka roślinnego gotowania
To unikatowy produkt edukacyjny, wybrany przez Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej. Projekt zakłada bezpośrednie kształcenie uczniów i przygotowanie ich w lepszy sposób do wchodzenia na rynek pracy. Wyposaża szkoły w gotowe i sprawdzone narzędzia edukacyjne, przekazuje rekwizyty do procesu edukacji, a także kształci kadrę do tego, by szkoła samodzielnie mogła kontynuować realizację zajęć w oparciu o innowacyjne metody.
Mistrzowie Innowacji – główny cel i wartości wdrożenia innowacji
Innowacja umożliwia młodym ludziom w systemie kształcenia instytucjonalnego – zawodowego nabycie nowych umiejętności, przygotowania potraw wegańskich.
Wartości dodane innowacji to: społeczna integracja, wymiana kompetencji między innowatorami a współpracującymi nauczycielami gastronomii, zmiana spojrzenia na wege-kuchnię.
Wsparcie, którą otrzyma szkoła:
- Warsztaty wegańskie dla uczniów
- Produkty spożywcze do gotowania podczas zajęć
- Doposażenie szkoły w narzędzia do gotowania wegańskiego
- Poradniki wegańskiego gotowania dla uczniów
- Materiały edukacyjne
- Gotowe scenariusze warsztatów wraz z video materiałami
- Warsztaty wdrożeniowe dla nauczycieli przygotowujące do samodzielnego prowadzenia zajęć
- Certyfikację i tytuł SZKOŁY MISTRZÓW INNOWACJI
Efekty uczestnictwa uczniów w innowacji
Uczestnicy warsztatów kuchni wegańskiej:
- Poznają przepisy kulinarne
- Nauczą się gotować potrawy wegańskie
- Zdobędą wiedzę na temat kuchni wegańskiej
- Zdobędą nowe umiejętności pozwalające na bardziej efektywne gotowanie
- Nabędą większą motywację do aktywnego szukania pracy w zawodzie kucharza
- Zdobędą wiedzę i umiejętności praktyczne związane ze zdrowym i ekologicznym żywieniem, wpływem diety na zdrowie człowieka, będą przywiązywać większą wagę do zdrowego trybu życia i ekologii
Wdrożenie innowacji
W szkole powstanie zespół uczniów (10-12 osób), który weźmie udział w warsztatach z wege kuchni.
Warsztaty (oraz podręcznik) obejmują następujące zagadnienia:
- Kuchnia wegańska w praktyce – zajęcia od A do Z (m.in. zasady i innowacje kuchni wegańskiej, wartości produktów i ich łączenie, zastosowanie ziół)
- Praktyczne zajęcia z kuchni: frutariańskiej, makrobiotycznej i witariańskiej
- Teoria i praktyka zdrowego żywienia
- Myśl ekologiczna a żywienie zbiorowe – elementy wykładów i konkretnych realizacji;
- Warsztaty eko-designu stołu (czyli jak ucztować z naturą)
- Kuchnia eko-wegańska a globalne myślenie ekologiczne
Koordynator projektu ze strony ZSTU, ambasador innowacji: Monika Kasprzyk-Jedynak
Organizator: SENSE Consulting