Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych
Opis zawodu i zajęć
Technik żywienia i usług gastronomicznych jest bardzo atrakcyjnym zawodem na rynku pracy. Patronat nad kierunkiem technik żywienia i usług gastronomicznych objęła firma RETRANS T. Baran, M. Kapcia Sp. J. Hotel & Restauracja PLATAN*** w Chrzanowie. Celem tego mecenatu jest podniesienie jakości praktycznego kształcenia zawodowego, dążenie do poszerzenia kwalifikacji uczniów, rozwijanie umiejętności przydatnych na rynku pracy oraz przygotowanie absolwentów do podjęcia pracy poprzez wspólne inicjatywy, w tym współorganizowanie praktyk, stażu, warsztatów.
Ponadto, szkoła ma podpisane porozumienia o współpracy z Restauracją Tiffany w Woli Filipowskiej, Restauracjami Del-Paso i Stary Młyn w Trzebini.
Umiejętności zawodowe, które zdobędziesz na zajęciach:
ocena jakości żywności oraz jej przechowywania.
sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów.
planowanie i ocena żywienia.
organizacja produkcji gastronomicznej.
planowanie i realizacja usług gastronomicznych.
Układanie diet, umiejętne sporządzanie potraw zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetyczne ich podanie i prawidłowa obsługa konsumenta to tylko część treści, na które kładziemy nacisk w procesie uczenia i realizacji usług gastronomicznych. Jak możemy Cię zachęcić do wyboru tej drogi kształcenia i przekonać, że to profesja dla Ciebie? To zawód dla osób chcących realizować swoje pasje kulinarne i poznawać tajniki sztuki kulinarnej. Patronat nad kierunkiem technik żywienia i usług gastronomicznych objęła firma RETRANS T. Baran, M. Kapcia Sp. J. Hotel & Restauracja PLATAN*** w Chrzanowie. Układanie diet, umiejętne sporządzanie potraw zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetyczne ich podanie i prawidłowa obsługa konsumenta to tylko część treści, na które kładziemy nacisk w procesie uczenia i realizacji usług gastronomicznych. Kierunek ten w roku szkolnym 2021/2022 będzie wzbogacony nauką o żywieniu człowieka, dietetyką. Dietetyk to specjalista z dziedziny żywienia zajmuje się m.in. oceną sposobu odżywiania, zmianą nawyków żywieniowych oraz dostosowywaniem diety do trybu życia i stanu zdrowia. Mocną stroną tego przedsięwzięcia są warsztaty uzupełnione o plany treningowe, zajęcia fitness i inne.
Praktyka zawodowa:
- Klasa 3. – 140 godzin.
- klasa 4. – 140 godzin.
Przedmioty punktowane w rekrutacji: język polski, matematyka, język obcy nowożytny (najwyższa ocena), biologia.
Kwalifikacje zawodowe i czas trwania nauki
Po zdaniu egzaminu zdobędziesz kwalifikacje:
- HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań.
- HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
Nauka trwa 5 lat i kończy się egzaminem maturalnym.
Co po ukończeniu szkoły?
Po uzyskaniu dyplomu będziesz mógł pracować jako:
- szef kuchni, kucharz w: restauracjach, hotelach, pensjonatach, zakładach żywienia zbiorowego, gospodarstwach. agroturystycznych i innych,
- kierownik do spraw żywienia w zakładach gastronomicznych.
- manager do spraw planowania i organizacji usług gastronomicznych.
- manager zakładu gastronomicznego.
- organizator imprez okolicznościowych.
- mistrz sztuki kulinarnej.
- pracownik firmy cateringowej.
- doradca w zakresie prawidłowego żywienia.
- organizator usług cateringowych.
- pracownik ruchomej bazy gastronomicznej: lotniczej, morskiej, kolejowej.
- rozwijać się w dziedzinach pozwalających na zdobycie uprawnień trenera personalnego, fitness, kontynuować naukę na studiach wyższych.
Prowadzić własną działalność.