We wrześniu rozpoczął się proces przygotowania do wdrażania innowacji Eko-logika – sztuka roślinnego gotowania. Warsztaty poprowadził Szef Kuchni Białej Róży ŁUKASZ CICHY, który kulinarnego kunsztu uczył się pod okiem znanych i cenionych polskich Szefów Kuchni: Adama Chrząstowskiego, Andrzeja Polana, Roberta Sowy. Pan Łukasz jest finalistą polskich i zagranicznych konkursów kulinarnych, jego ostatnie osiągnięcie to brąz w Bocuse d’Or Poland 2021.
Wdrażanie innowacji Eko-logika sztuka roślinnego gotowania.
Zakres tematyczny warsztatów obejmował:
Część 1
Czym jest Eko-logika?
Narzędzia projektu: Kucharz, Nauczyciel, Poradnik, Praktyka.
Omówienie poszczególnych części Poradnika.
Kto i dlaczego nie ja mięsa?
Rodzaje diet. Definicje, terminy, przyczyny.
Zamienniki białka pochodzenia zwierzęcego w diecie roślinnej.
Możliwości stosowania alternatywnych źródeł białka do produkcji klasycznych potraw.
Część 2
Żywienie roślinne a środowisko – kwestia zużycia wody i efekt cieplarniany.
Rodzaje upraw.
Żywność GMO – kontrowersje.
Certyfikacja – BIO, EKO, Fair Trade.
Zero waste – ogranicz odpady. Czy istnieje przepis na idealny obieg roślinnego surowca?
Część 3
Zdrowotne aspekty diety roślinnej.
Tradycja i historia wykorzystywania surowców roślinnych w medycynie.
Laktoza i gluten – to warto wiedzieć.
Słownik roślin i ziół w Poradniku.
Składniki mineralne i witaminy – co powinien wiedzieć kucharz.
Podział witamin na rozpuszczalne w wodzie i tłuszczach.
Białka, węglowodany i tłuszcze – co powinien wiedzieć kucharz.
Część 4
Praktyczne porady nie tylko dla wege kucharza.
Smaki: słodki, słony, umami, gorzki, kwaśny i umami. Czy „ostry” to też smak?
Naturalne źródła smaku umami.
Soja – plusy i minusy.
Zamienniki zwierzęcego białka.
Glony – pokarm przyszłości.
Jak gotować, aby nie tracić wartości w surowcach roślinnych.
Warzywa w kuchni – przechowywanie.
Octy i oleje – nieodzowne składniki i dodatki w gotowaniu.
Wszystko o mące – proces produkcji, rodzaje. Nietypowe rodzaje mąki.
Ryż- ziarno „wędrowiec”. Ślad wędrówki w kuchniach różnych krajów.
Makaron – ciekawe kuchenne historie.
Kiełki i mikro zioła.
Kiszonki – to nie tylko moda… to zdrowie.
Cukier – rodzaje i zastępniki. Czy „cukier krzepi” ? Dlaczego warto ograniczać cukier.
Sól – rodzaje i właściwości.
Tajemnicze składniki w kuchni wegańskiej. Zamienniki jajek, oleju, nasiona lnu i inne.
Część 5
Omówienie receptur z poradnika.
Co powinien wiedzieć uczeń po odbyciu 20h szkolenia.
Pytania, dyskusja .
Warsztaty dla grupy uczniów z klas 1c i 3b, technik żywienia i usług gastronomicznych odbędą się:
16.11.2022 r./środa
23.11.2022 r./środa
30.11.2022 r./środa
Serdecznie zapraszamy!
Ambasador innowacji Monika Kasprzyk-Jedynak, opiekun grupy Wioletta Harańczyk
Organizator: SENSE Consulting