ZSTU

Kucharz, fryzjer

KUCHARZ:

Kucharz jest atrakcyjnym, dobrze opłacanym i poszukiwanym zawodem na rynku pracy. Umiejętnie sporządzanie potraw zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetyczne ich podanie i prawidłowa obsługa konsumenta to tylko niektóre treści na które kładziemy nacisk w procesie uczenia.
Podczas zajęć nabywamy umiejętności zawodowe w zakresie:

  • oceniania jakości żywności oraz zasad jej przechowywania.
  • sporządzania i ekspedycji potraw i napojów.

Kwalifikacje zawodowe i czas trwania nauki
Po zdaniu egzaminu zdobędziesz kwalifikację:

HGT.02. Sporządzanie potraw i napojów,
Nauka trwa 3 lata dla absolwentów szkoły podstawowej.

Co po ukończeniu szkoły?
Będziesz mógł pracować jako:

Kucharz w: restauracjach, hotelach, pensjonatach, zakładach żywienia zbiorowego, gospodarstwach agroturystycznych i innych, pracownik firmy cateringowej, pracownik ruchomej bazy gastronomicznej: lotniczej, morskiej, kolejowej, prowadzić własną działalność gospodarczą.

FRYZJER:

Fryzjer, zwany teraz coraz częściej stylistą fryzur jest osobą, która zawodowo zajmuje się układaniem fryzur zgodnie z życzeniem klienta.

Zadaniem fryzjera jest odpowiednie ostrzyżenie i wymodelowanie włosów, aby osiągnąć efekt oczekiwany przez klienta. Obok strzyżenia i układania włosów, fryzjerzy zajmują się także wszelkimi rodzajami koloryzacji włosów – farbowaniem, rozjaśnianiem, tworzeniem pasemek, balejażem, dekoloryzacją. Wiele salonów oferuje również usługi związane z przedłużaniem lub zagęszczaniem włosów czy zabiegami regeneracyjnymi włosów zniszczonych.

Fryzjer zajmuje się również tworzeniem fryzur okolicznościowych, tworzonych na specjalne okazje takie jak śluby, komunie, sylwester, chrzciny. Doradza klientom w doborze najlepszych środków pielęgnacyjnych oraz we właściwym dbaniu o wykonaną fryzurę.

Kwalifikacje zawodowe i czas trwania nauki
Po zdaniu egzaminu zdobędziesz kwalifikacje:

FRK.01 – Wykonywanie usług fryzjerskich
Czas trwania nauki w szkole branżowej trwa 3 lata.

Co po ukończeniu szkoły?
Od dobrego fryzjera wymagane są przede wszystkim umiejętności fryzjerskie, a co za tym idzie umiejętności manualne, wyobraźnia, zmysł estetyczny, jak również również wysoka kultura osobista oraz czystość podczas wykonywania pracy. Ważne jest również aby fryzjer szanował decyzje klienta i słuchał jego wskazówek i życzeń.

Miejscem pracy fryzjera mogą być nie tylko salony fryzjerskie, ale także miejsca, gdzie potrzebny jest specjalista od stylizacji włosów, czyli teatry, plan zdjęciowy, telewizja, studia fotograficzne.